Vi kvalitetssäkrar svensk industri
ZRs 15.jpg

Nyheter

Vad händer på ZRs?

Charpy hejare kan inte kalibreras med super high energy referensprovsatavar enligt ASTM E23

Som beskrivs i ASTM E23 måste tillgängliga och ändamålsenliga energinivåer användas för indirekt kalibrering med NIST-referensprovstavar.

Tyvärr har NIST leveransproblem med dessa referensprovstavar. Vi som återförsäljare är då begränsade och kan inte längre kalibrera i denna energi. NIST skriver på sin hemsida att SRM, Super High Energy-referensproverna kan bli tillgängliga igen i framtiden eller ersättas med ny version.

Tillsvidare tillåter NIST, återigen undantaget, att den indirekta verifieringen görs endast med referensprovstavar med låg- och hög energi.

Som ett alternativ till NIST Super High Energy referensprovstavar finns IfEP- referensprovstavar att tillgängliga utan några begränsningar. Dessa referensprovstavar finns nu också tillgängliga för användning med 8 mm-slagegg, i överensstämmelse med ASTM E23. Den enda skillnaden är att godkännande enligt ASTM E23 bekräftas endast på kalibreringscertifikatet men det finns inget "verifieringsbrev" och följaktligen inget klistermärke från NIST.

För ytterligare information kontakta vår serviceavdelning

Stefan Andréasson